Aleksis Cipras u Beogradu: Grčki i srpski narod su veoma bliski, zajednički neprijatelj Srbije i Grčke je politika neoliberalizma

Predsednik najveće grčke opozicione stranke, Koalicije radikalne levice Siriza, Aleksis Cipras izjavio je danas u Beogradu da je zajednički neprijatelj Srbije i Grčke “politika neoliberalizma”, protiv koje treba zajednički da se bore, bez obzira što je jedna zemlja članica EU, a druga to nije.

“Grčki i srpski narod su veoma bliski, imaju zajedničke korene i borbe u prošlosti, i treba da nastavimo tim putem. Treba da pojačamo napore kako bismo vodili zajedničku borbu protiv zajedničkih sukoba i protivnika”, rekao je Cipras prilikom obilaska bioskopa “Zvezda”.

On je kazao da se tokom posete Beogradu sastao sa predstavnicima srpskih vlasti, ali i sa predstavnicima pokreta i inicijativa koje se bore protiv neoliberalizma, što je, kako je rekao, “jako važna” borba.

“Važno je opstati bez neoliberalnih politika, bilo u EU ili van nje”, dodao je Cipras, podsetivši da je Grčka članica Unije, ali ima “probleme”.

“Poslednjih pet godina sa merama štednje, izgubili smo 25 odsto BDP, nezaposlenost je 30 odsto, među mladima 60 odsto. Srbija nije u EU, ali ima iste probleme. Dakle, naš zajednički neprijatelj je neoliberalna politika, bilo u EU ili van nje”, dodao je on.

Cipras se danas tokom posete Beogradu sastao s državnim zvaničnicima Srbije i s patrijarhom Irinejom.

Govor Aleksisa Ciprasa na Pravnom fakultetu u Beogradu

Izlaganje lider grčke opozicione partije „Siriza“ održao na predavanju na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Situacija u Grčkoj je veoma loša. Stepen nezaposlenosti je izuzetno visok, naročito među mladima. Infrastrukturne osnove zemlje kao što su putne mreže, vodovodi i elekstro distribucije su u procesu privatizacije kako bi se pretvorile u privatne firme.

Mere štednje nisu Grčkoj donele nikakvo poboljšanje, javni dug je mnogo veći, a ekonomija Grčke je gore nego ikada. Može se govoriti o potpunoj propasti mera štednje, jedino je pitanje da li se tu radi o nekoj grešci, ili je to urađeno namerno?

Vladajući krugovi u Evropi su u krizi su videli dobru priliku da redefinišu odnos snaga na kontinentu, da socijalne nejednakosti zahvate sve veći broj država, na taj način gurajući dobar deo društva u siromaštvo. Njihov krajnji džilj je bio da stvore Evropu sa više brzina, da bi bogatiji bili još bogatiji, a siromašniji još siromašni.

Postoji međutim nešto, što su prevideli, a to je socijalni bunt koji nemogu da iskontrolišu, nisu predvideli da će taj socijalni bunt porasti u politički. Tako da je Grčka danas pred velikim promenama, čiji se trag vidi u Španiji i ostalim evropskim zemljama.

Ovaj pokret zapravo predstavlja direktan otpor politici štednje, on traži pravo čoveka na posao i prava radnika. Ovaj pokret traži pravednu preraspodelu sredstava i veća ulaganja u realnu ekonomiju. Stavlja čoveka ispred banaka i berzanskih manipulanata.

Društvo treba da bude iznad svih ekonomskih interesa moćnih krugova u Evropi. Evropa treba da se mobiliše kako bi rešila tu krizu, pokazujući evropsku solidarnost. Nemačka mora da se prema drugim državama Evrope ponese isto kao što su one bile prema njoj 1945, kada su joj posle rata pružile ruku pomirenja i pomogle da se izgradi.

Evropa će biti slobodna, ili je neće biti; EU ne sme da podržava “humanitarne intervencije”

Jedan od poznatih grčkih inteletualaca je, govoreći o socijalizmu, rekao da socijalizam ili će biti demokratičan ili ga neće biti. Ja bi to danas preformulisao, da ili će Evropa biti solidarna ili je neće biti. A takva Evropa može postati realnost, samo ako narodi sami uzmu stvari u svoje ruke.

Ne želimo Evropu koja će kao glavni adut Balkana navoditi jefitnu radnu snagu. Jedna druga značajna stvar je da EU potrebna nova evropska politika, koja će raditi na globalnom miru, u dobrim odnosima sa SAD, ali i dobrim odnosima sa Rusijom, a ne u sukobu sa njom. Mir se može obezbediti samo međusobnom saradnjom svih.

Spoljna politika EU ne sme da podržava takozvane „humanitarne intervencije“, koje, kao što vi Srbi dobro znate, uništavaju čitave generacije ljudi. Demokratija i humanost se ne mogu izvoziti bombardovanjem.

Da bi mogla da se EU suoči sa opasnim fenomenima kao što su fašizam i džihadizam, mora i ona sama da poštuje odluke koje donosi OUN, koje predstavljaju osnovu za rešavanje sukoba.

Evropska unija ne može da ima dvostruke aršine, da brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da ćuti nad Turskom agresijom na Kipar.

Potrebno je naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, i zato Grčka nije priznala nezavisnost Kosova. Smatramo da priznavanje nezavisnosti Kosova ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Evropska unija treba da se suoči sa sve većim i narastajućim nacionalnim šovinizmom na Balkanu, i kako vidimo taj uticaj raste. Taj nacionalni šovinizam raste sve više u Makedoniji, gde svaki pokušaj da se reši pitanje imena zemlje nailazi na otpor. Takođe taj šovinizam raste i u Albaniji, gde raste mržnja prema okolnim narodima. Takođe postoji jak šovinizam i Bosni i Hercegovini, gde se krhki mir sve više remeti. To je razlog zbog kojeg moramo povesti borbu za Balkan mira i raznovrsnosti. Tu borbu moramo da vodimo mi Balkanski narodi zajedno, uz međusobno poštovanje, a ne uz tutorstvo Zapada.

Preuzeto sa: Nova Srpska Politička Misao

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s